Maa, jonne kaikki haluavat tulla

Wikipedia kuvailee kehitysmaata seuraavanlaisesti: ”Demokratiaa sekä siihen liittyvää vakaata poliittista ja oikeudellista yksilönoikeuksien, vapauden, tasa-arvon ja yhteiskuntaluottamuksen ilmapiiriä ei usein ole, tai se on varsin vakiintumatonta.”

Suomi on yksi maailman sivistyneimmistä maista. Meillä on tietoa ja ymmärrystä, koska olemme saaneet koulutusta. Niinpä maassamme vallitsee demokratia ja hyvä yleinen järjestys.

Suomeen syntyminen on lottovoitto. Suurin osa maailman ihmisistä, yli 80 prosenttia elää kehitysmaissa, kerrotaan Suomen YK-Liiton sivuilla. Köyhyys ja koulutuksen puute tarjoavat toimintaympäristön diktaattoreille, ääriuskonnollisille liikkeille, nälälle, ihmiskaupalle yms.

Kun luemme lehdestä terroristi-iskuista, ensimmäinen ja täysin ymmärrettävä reaktio on: apua, tehkää nyt jotain, että saadaan tämä loppumaan, ei enää yhtään ulkomaalaista tänne! Kun itse sain tietää Turun terrori-iskusta, aloin heti suunnittelemaan mitä reittiä menisin seuraavana aamuna töihin, ettei tarvitsisi pyöräillä torin läpi, vaikka asun eri kaupungissa. Viestittelin ja soittelin myös perheeni jäsenille, vaikkei kukaan heistäkään asu Turussa.Pelkäsin, että täällä meilläkin tapahtuu jotain kamalaa. Olin järkyttynyt ja shokissa, kuten kaikki muutkin.

Aion silti jatkossakin osoittaa ystävällisyyttä arabeille, irakilaisille, iranilaisille, somaleille, afganistanilaisille ja muille turvapaikanhakijoille ja maahanmuuttajille niin kauan, kuin minussa on vielä hitunenkin rohkeutta jäljellä.

Ihmiset ympäri maailman ovat pohjimmiltaan hämmästyttävän samanlaisia. He toivovat rakastavaa puolisoa, lapsia, mielekästä työtä, ystäviä, ovat epävarmoja itsestään ja ulkonäöstään jne. Samat perusasiat pätevät aina riippumatta kulttuurista.

Olen itse matkustellut jonkin verran, ja matkojen hienoimpiin hetkiin kuuluu se, kun heitän vitsin ja täysin eri maailmassa elävä eri värinen ihminen tajuaa sen ja nauraa. Siinä hetkessä konkretisoituu se, että me ymmärrämme toisiamme, koska olemme molemmat ihmisiä.

Halusimmepa tai emme, Suomessa on nyt se tilanne, että meillä on täällä paljon ulkomaalaisia. Voimme valita näyttää heille henkisesti keskisormea ja tehdä heidän olonsa mahdollisimman epämukavaksi. Itse en kuitenkaan näe syytä ahdistella jo ennestään henkisesti loppuun ajettuja ihmisiä.

Sen sijaan uskon, että ystävällisyydellä ja maassa olevien auttamisella teen kaikkien elämästä helpompaa ja turvallisempaa. Näkisin, että tässä on myös miljoonan dollarin tilaisuus opettaa maahan tulijoille esimerkin kautta, mitä käytännössä tarkoittaa sivistysmaa ja hyvinvointiyhteiskunta. Koska se on juuri se asia, joka tekee Suomesta maailman parhaan paikan, jonne kaikki haluavat tulla.